I Video della Settimana: avui festejem la Diada Nacional de Catalunya

Il Video di questa settimana è ispirato al clima di festa che in data odierna pervade le strade di tutta la Catalogna. Per chi non lo sapesse, l'11 Settembre è la Diada Nacional de Catalunya, una delle giornate dell'anno che il popolo catalano vive più emotivamente, con nel cuore l'amore per la propria patria. L'anno scorso avevo proposto una versione cantata da Josep di un brano il cui testo è a dir poco programmatico, mi riferisco a L'Emigrant, brano che inevitabilmente ricollego all'atmosfera tipica di giornate come questa.

Quest'anno mi sento di proporre, pur non disponendo la versione che vorrei, una sardana molto emblematica che lo stesso Josep Carreras propose tra gli encores del suo ultimo e memorabile concerto di Cap Roig, ovvero La Santa Espina. Ve la propongo nella classica versione strumentale, con il rammarico di non averne una cantata da Josep





Som i serem gent catalana 
tant si es vol com si no es vol, 
que no hi ha terra més ufana 
sota la capa del sol. 


Déu va passar-hi en primavera, 
i tot cantava al seu pas. 
Canta la terra encara entera, 
i canta que cantaràs.
Canta l'ocell, lo riu, la planta, 
canten la lluna i el sol. 

I tot treballant la dona canta,
i canta al peu del bressol. 
I canta a dintre de la terra 
el passat ja mai passat,
i jorns i nits, de serra en serra, 
com tot canta al Montserrat. 

Som i serem gent catalana 
tant si es vol com si no es vol, 
que no hi ha terra més ufana 
sota la capa del sol.


Dit això, la veritat és que no puc evitar d'escriure algo en català, perque és la llengua d'aquest pais que ens fa tots malalt d'amor, com deia en Lluís Llach. I una cosa més que realment no puc evitar, és dedicar un moment de la celebració d'aquest dia amb la veu d'en Josep. 


Com us he dit abans, el any passat us vaig proposar la versió aquesta de L'Emigrant, de l'any 1984, del concert de la Plaça de la Catedral, a Barcelona. És una versió que m'agrada molt i molt, perque no hi ha orquestra, no hi ha piano... l'unic que hi ha és la veu d'en Josep. Diegueu-me... podem no escoltar una vegada més aquesta meravellosa cançó, només perque la vaig posar també fa un any? Jo dic... NO!!! Quin volgui, pot escoltar-la en una versió diferent, la del Recital del retorn d'en Josep, al Arc del Triomf, 1988. Aquí hi ha un altre tipus d'ambient... però igualment de màgic!!

FELIÇ DIADA A TOTHOM
VISCA CATALUNYA!!


Un altro modo di festeggiare, più pratico, di brindare alla Catalogna, potrebbe essere rappresentato proprio dalla proposta di Christina che ho ricevuto questa settimana: anch'essa potrebbe adattarsi al clima di festa. Vielen Dank Christina!!
La sua proposta è un video molto divertente, The drinking song (Drink, drink, drink) tratta dal film The Student Prince, e ovviamente cantata da Josep Carreras.


Comments

  1. Doncs avui no et poso el comentari en italià i et dic, amb aquesta llengua que tu tant t'estimes, MOLTES GRÂCIES!!! Per la teva sensibilitat i el teu amor cap al meu païs, que ja es també el teu.
    Molts petons i moltes gràcies altra vegada!!

    ReplyDelete
  2. Moltes gràcies pel teu comentari!! Molts petons!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Recent comments